Rebul tarihi, kuruluş olarak 1895 yılına kadar uzanır. Ülkemizin en köklü kolonya markalarından biridir ve ürettiği yenilikçi kokularla ön plana çıkar. Fransız eczacı Jean Cesar Reboul tarafından kurulan Rebul markası, ilk olarak İstanbul Beyoğlu’nda Büyük Paris Eczanesi ismiyle ticaret hayatına başlar. Osmanlı döneminden günümüze kalan son eczane olan bu eczane, günümüzde de ilk kurulduğu yerde faaliyet göstermektedir.
Büyük Paris Eczanesi, ilk günden beri yalnızca ilaç satan bir eczane olmaktan öte kişisel bakım ve hijyen ürünlerinin de satışını yapmıştır. Zaman içinde İstanbul halkının güvenini ve sevgisini kazanan kuruluş, o zamanlar oldukça popüler hale gelmiştir.
Bu noktada Rebul kolonyalarının ortaya çıkışı, eczanenin yönetimine Kemal Müderrisoğlu geçmesiyle başlamaktadır. Kemal Müderrisoğlu’nun Rebul Eczanesi’nde ürettiği ve diğer kolonya türlerinden farklı bir kokuya sahip olan kolonya, oldukça beğenilir. İçinde lavanta bulunan bu kolonya, aynı zamanda Türkiye’deki ilk lavanta kolonyası olarak da tarihe geçer.
Bu noktada lavanta kolonyasının sakinleştirici etkisi ve ferah kokusu, bu kolonyanın zamanının en çok beğenilen kolonyalarından birisi olmasını sağlar.
Rebul Kolonyasının Kuruluşu
Rebul kolonyasının ilk kuruluşu aslında bir eczanedir. 1895 yılında Jean Cesar Reboul adlı Fransız bir eczacı tarafından kurulan bu eczane, Beyoğlu semtinde faaliyete geçmiştir. Günümüzde de eczane olarak hizmet veren bu kuruluş, döneminde ilaç satışının yanında yenilikçi ürünleri de müşterileriyle buluşturmaktaydı. Kişisel bakım ve hijyen ürünleri satışını da yapan Büyük Paris Eczanesi, zamanla İstanbul’da oldukça sevilen ve güvenilir bir eczane haline gelmişti.
Bu noktada Rebul kolonyasının tarihi de, asıl olarak 1920 yılında eczaneye stajyer olarak çalışmak için gelen Kemal Müderrisoğlu ile başlamaktadır.
Stajyer olarak başladığı Büyük Paris Eczanesi’nde uzun yıllar çalışacak olan Müderrisoğlu, eczanenin sahibi Jean Cesar Reboul ile tabiri cazise bir baba ve oğul ilişkisi kurmuştur. Eczane’nin sahibi Jean Cesar Reboul, eczaneyi 1939 yılında hayattaki tek dostu ve yakın arkadaşı Kemal Müderrisoğlu’na devrederek Fransa’ya dönmesine kadar da bu dostluk devam eder. Bu tarihten sonra da, Eczane’nin ve kurulacak markanın ismi Rebul olarak değişmiştir.
Türkiye’de üretilen ilk lavanta kolonyası olan bu kolonya ile birlikte Rebul markası, kolonya üretimine ağırlık vermeye başlamıştır.
Döneminde oldukça sevilen ve zarafetin, ferahlığın ve prestijin de bir sembolü haline gelen Rebul lavanda kolonya, gerek kalitesi gerek farklı kokusuyla tüm beğenileri üzerine çekmiştir. Rebul lavanta kolonyanın bu yükselişi, zaman içerisinde Rebul eczanesinin kolonyalar üzerinde daha fazla çalışmasına ve kolonyaların temel odak noktası olmasına neden olmuştur.
Rebul lavanta kolonyaları sayesinde kısa sürede gelen yükseliş, 1938 senesinden itibaren Rebul markasını en iyi kolonya üreticisi markası haline getirmiştir. Bu günden sonra Rebul, tüm Türkiye’de tanınır hale gelmiş ve kolonyanın Türk kültüründe yer edinmesine büyük katkı sağlamıştır.
İlk Kolonya Üretimi ve Yenilikçi Yaklaşım
1895 yılında kurulan Rebul Eczanesi’nde 1938 yılında üretilen lavanta kolonyası, Türkiye’de üretilen ilk lavanta kolonyası olarak tarihe geçmiştir. Geçmiş dönemde de Rebul Eczanesi’nde kişisel bakım ve hijyen ürünleri satılırken, Rebul kolonyası markasının kurulmasında dönüm noktası Kemal Müderrisoğlu önderliğinde üretilen lavanta kolonyası olmuştur.
1938 yılında üretilen lavanta kolonyasının oldukça sevilmesiyle Rebul Eczanesi, eczane faaliyetlerine devam ederken aynı zamanda Türkiye’nin ilk kolonya fabrikasını da kurmuştur. Bu günden sonra lavanta üretimini artıran ve kaliteye önem veren Rebul markası, günümüzde Türkiye’nin en köklü ve önde gelen kolonya üreticisi konumundadır.
Kolonya üretimi yaparken yenilikçi yaklaşım gözeten marka, birkaç temel hususta bu yenilikçiliği yönetmiştir. Bunlar:
- Yenilikçi Kokular: Rebul markasını kolonya sektöründe öncü marka haline getiren özelliklerden biri de, Rebul’un ülkemizde daha önce görülmemiş şekilde aromatik kokular üretmesidir.
- Estetik Ambalajlar: Rebul markası, ürettiği kolonyaları bilinenin aksine oldukça şık ve yenilikçi ambalajlarla piyasaya sürdü. Bu noktada kolonyaların koyulduğu cam şişeler, şık ve modern yapıları sayesinde zarafet taşıyan ürünler haline gelmiştir.
- Tercih Alanlarının Genişlemesi: Rebul markasının ürettiği aromalı kokular ve zarif cam şişeler, kolonyaların sadece misafirlere ikram edilen hoş kokular olmaktan çıkıp kişisel bakım ürünleri olmasına da olanak sağlamıştır.
Rebul’un Geçmişten Günümüze Yolculuğu
Rebul’un 1895’te Beyoğlu’nda başlayan yolculuğu, 1938 yılına kadar eczane ağırlıklı olarak devam etmiştir. Eczane olarak hizmet verdiği dönemlerde de oldukça yenilikçi bir strateji belirleyen Rebul, o dönemlerde ilaç satışının yanında kişisel bakım ve hijyen ürünlerini de satmaktaydı.
1920 yılında Jean Cesar Reboul ile çalışmaya başlayan ve Türkiye Cumhuriyetinin ilk eczacılarından olan Kemal Müderrisoğlu, 1938 yılında lavanta kolonyasını üretilmesinde öncülük ederek kolonya sektöründe bir çığır açtı.
Bugünden sonra hızla büyüyen Rebul markası, ürettiği kolonyalarda tüm Türkiye tarafından kabul gördü ve sevildi.
1981 yılında Uluslararası Güzellik Ürünleri Kalite Kontrol Merkezi tarafından altın madalya kazanan Rebul, 2003 yılında Rebul Kozmetiğin kurulması amacıyla Korel Bingöl ve Nüket Filiba ile bir ortaklık kurdu.